Román Adózás

Romániában többfajta cégforma létezik, Ön az alapításnál kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet.

A társasági adó mértéke 3%

(a teljes forgalom után fizetendo 3%!) abban az esetben, ha a cég árbevétele nem haladja meg az 1 Millió! eurót. Efölött a társasági adó 16% a tiszta nyereségbol, ez azt jelenti, hogy a tiszta nyereségből 16%-ot kell leadóznia.

Osztalékadó 5%

Az ÁFA-mentes cégformát az olyan vállalkozóknak érdemes választaniuk, akik inkább szolgáltatást nyújtanak, és kevés a költségük. A profitadós cégforma esetében lehetőségük van a költségek elszámolására, s így kihozható az alacsony nyereség. 2010-től érvénybe lép egy sávos minimális adózási kötelezettség, melynek minimum értéke 500 euró/év. Ha Ön ezt meghaladó összeget adózik amúgy is, akkor arra nem számolják rá a + 500 eurót, ezen szabályozás célja csupán az adóspekulációk visszaszorítása.

Ha rendelkezik céges autóval, akkor az erre vonatkozó legtöbb költséget elszámolhatja. Iparűzési adót, Robin Hood adót a román adózási rendszer nem ismer, csupán a fennebb megemlített adók léteznek, egyéb kiadásokkal nem kell számolni. A román cég kötelékébe tartozhatnak magyar állampolgárságú alkalmazottak is, akik a hatályos törvények értelmében 180 napig dolgozhatnak Magyarországon.

Cége működhet Magyarországon is. Uniós adószámot is kérhet cégének, ez egy hét alatt elkészül. Ennek birtokában ÁFA-mentes számlákat bocsáthat ki Magyarország és más uniós tagállamok felé. Uniós adószámot ÁFA-s cégek igényelhetnek. Romániában lejben kell befizetni az adókat, a helyi bankok kezelik az egyéb valutanemeket is, így a forintot, dollárt, eurót, stb.

A minimálbér 140 ezer Ft körüli összegre rúg. A cég tulajdonosa az alkalmazott fizetése után 28-30%-ot kell kifizessen, a dolgozótól 22%-ot vonnak le. Székhelyszolgáltatás Románia

Cégalapítás Romániában

Adózás

Max 3% Társasági Adó

Osztalékadó 5%

ÁFA 19%

Kapcsolat